Selectie 54: Salwey, Spätburgunder

Voor rood ben ik op zoek gegaan naar een oude favoriet van mij, de Spätburgunder van Salwey. Deze heb ik ooit ergens gedronken. De gelegenheid ben ik vergeten, maar de wijn nooit. Dus eerst op zoek naar een leverancier en vervolgens nog maar eens geproefd. Ik had deze wijn niet voor niets onthouden. Echt wel een feestelijke wijn.

Eerst over Spätburgunder. Dat is de Duitse naam voor Pinot Noir, de druif waar de rode Bourgogne-wijnen van gemaakt zijn. Is dus hetzelfde, maar smaakt meestal anders. Eerlijk gezegd zijn de Duitse Spätburgunders meestal lekkerder dan de Franse Pinot Noirs. Ze zijn iets voller van smaak. In Duitsland komen de Spätburgunders voornamelijk uit de Ahr-vallei, de Pfalz of uit Baden.

De Spätburgunder van Salwey (uit Baden) heeft een mooie doorschijnende kleur (net zoals alle wijnen van Pinot Noir) en een subtiele geur van bessenfruit. Waarom weet ik niet, maar voor mij heeft het een geur waaraan ik eindeloos kan blijven snuffelen. De smaak is goed in balans en aan de frisse kant. Een goed doordrinkbare wijn die een prettig gevoel geeft. Vrouwlief noemt het qua smaak “een rode witte wijn” en dat is een compliment, want zij is liefhebber van witte wijn. Dit oordeel is begrijpelijk, want de tannines zijn zacht en de zuren zijn mild. De afdronk is lang. Door de kleur verwacht je een lichte wijn, maar het alcoholpercentage van 13 vertelt een ander verhaal.

Vroeger hadden wij zo’n mandje voor op tafel, waarin dan schuin een fles rode Bourgogne lag. Dit kwam alleen tevoorschijn bij feestelijke maaltijden. Hiermee wilde je laten zien dat je echt wel wist hoe het hoorde. Intussen hebben de wijnen minder bezinksel, waardoor een mandje eigenlijk niet meer nodig is. Deze wijn echter leent zich wel voor een mandje, maar dan om het luxe karakter te onderstrepen. Gebruik deze wijn bij gans (wordt in Duitsland veel gegeten), kalkoen of kwartel en rundvleesgerechten, zoals beef Wellington of boeuf bourguignon. Ook bij wildgerechten past het goed: wilde eend, patrijs, haas of konijn.

De wijnmaker is Salwey. Ook Salwey is lid van de VDP. Dat is altijd het keurmerk voor kwaliteit. Ik citeer maar even de importeur: “Een van de meest fameuze wijnhuizen uit Baden is Weingut Salwey. Het wijnhuis wordt vooral gewaardeerd om zijn fenomenale wijnen afkomstig van Grau-, Weiß und Spätburgunder, die stuk voor stuk behoren tot de beste wijnen van Duitsland”. Ik vind het eigenlijk wel een eer om een wijn van Salwey in mijn assortiment te hebben.