Selectie 56: Weinhaus Steffen, Weissburgunder

Deze wijn ben ik tegengekomen toen ik de wijn selecteerde voor de septemberronde van vorig jaar. Lekker, maar omdat het toen nog behoorlijk zomerde, heb ik besloten een tijdje met deze wijn te wachten. Het is een Weissburgunder uit de Moezelstreek (ten oosten van de steden Luxembourg en Trier), uit Trittenheim. Weissburgunder is hetzelfde als de wat zuidelijker in de Elzas verbouwde Pinot Blanc, de aspergewijn.

De wijn is bleekgeel, maar toch vol van smaak. Het is een makkelijk drinkbare, droge en zachte wijn, die ruikt naar honing. De fabrikant geeft als smaken aan: appel, kweepeer, zwarte kers en peer. Die appel en die peer, daar kan ik me wel in vinden. De wijn is goed te combineren met asperges (maar daar moet nog even op gewacht worden), met zachte kazen, met kip en met vis.

Weinhaus Steffen werd in 1794 opgericht door de ‘Steffen Schmitt’ familie in Trittenheim, een dorpje in de Moezelvallei. Het huis bestaat dus al even. Volgens bronnen is er na 1945 hard gewerkt door de broers Johann en Peter Steffen om het bedrijf uit te breiden (in de paar jaar daarvoor hadden zij waarschijnlijk andere zaken aan hun hoofd). Met meer dan 200 jaar geschiedenis is dit familiebedrijf nu een gevestigde naam in de wijnwereld.