Selectie 63: Weingut Leth, Blauer Zweigelt

Uit Oostenrijk komen de rode wijnsoorten, Blauer Zweigelt, Blaufränkisch en Sankt-Laurent. Het lukt mij maar niet ze uit elkaar te houden. In mijn hoofd was de Blauer Zweigelt heel fruitig en dus wel ‘s zomers. Dit blijkt te kloppen. Hierdoor blijf ik nu natuurlijk wel met de vraag zitten hoe de Blaufränkisch en de St-Laurent smaken. Misschien wat voor een volgende keer, want dit keer zijn we bij het proeven volledig gevallen voor de Blauer Zweigelt.

We dronken de wijn licht gekoeld (18 graden) en ontdekten een “fruity”, sappige en makkelijk drinkbare wijn. Ruikt naar donker fruit en heeft op de achtergrond wat aardse tonen, heeft een intense smaak (vlezige kers) en is stiekemweg toch ook wel een stevige wijn. Het alcoholpercentage is 13% en de wijn heeft een behoorlijk lange afdronk. Past goed bij onze huidige zwoele zomeravonden.

De Blauer Zweigelt is de meest populaire rode wijn van Oostenrijk. De Blauer Zweigelt druif is een kruising van de druivensoorten Blaufränkisch en St-Laurent, in 1922 gecreëerd door dr. Zweigelt. Goed gedaan. De Blauer Zweigelt die ik heb uitgekozen komt weer van Weingut Leth uit het Oostenrijkse wijngebied Wagram. Eerder selecteerde ik al eens de Grüner Veltliner van dit huis. Altijd uitstekende wijnen. Waarschijnlijk selecteer ik de volgende keer hun witte combinatie van Riesling en Grüner Veltliner, die dit keer ook op onze proeftafel stond en ons goed beviel. Meer over Leth kan je vinden bij de beschrijving van de Grüner Veltliner op de website (selectie #20)