Selectie 40: Bordeaux-blend van Bourdic

Als rode wijn heb ik voor de nazomer gekozen voor een Bordeaux-blend. Dit, omdat de Bordeaux-achtige wijnen zowel fruitig zijn (donker fruit), als de structuur van de wat zwaardere wijnen hebben. De Bordeaux-blend bestaat hoofzakelijk uit Cabernet Sauvignon en Merlot. Het is een perfecte mix, omdat je de Cabernet voornamelijk in aandronk en afdronk proeft en de Merlot juist in het middenstuk. Dat vult elkaar dus mooi aan. De Bordeaux-wijnen van de linkeroever van de Garonne (bijv. Médoc) hebben een groot aandeel Cabernet Sauvignon, terwijl de wijnen van de rechteroever (bijvoorbeeld St. Emilion) worden gedomineerd door de Merlot.

Omdat de meeste Bordeaux-wijnen veel te duur zijn, ben ik buiten de Bordeaux gaan zoeken naar wijnen met dezelfde samenstelling. Ik ben uitgekomen bij de wijn Charmes, Merlot & Cabernet van Collines di Bourdic uit de Pays d’Oc.

Bij het proeven noteerden wij een geur van zwart fruit en laurier, milde zuren, hele zachte tannines en een lange afdronk. Echt een lekkere wijn.

De leverancier heeft wat meer woorden nodig en omschrijft de wijn als volgt: “De innemende Cuvée des Charmes heeft als basis Merlot (60%) en Cabernet-Sauvignon (40%). De kleur is helder-paarsrood. De neus geeft indrukken van bessen, aardbeien en laurier. De smaak is stevig, heeft body met een pittige kern, mooie fruittonen, zachte, maar stevige tannines. De afdronk is heerlijk lang. De Cuvée des Charmes is een goede vervanger voor een rode Bordeaux. Te combineren met: koud of warm rundvlees, vleesfondue, confit de canard”.

Over Collines du Bourdic schrijft de leverancier: ” Het wijnbedrijf Les Collines du Bourdic ligt ± 25 km ten noord-westen van Nîmes. Bourdic wordt momenteel tot de top van de Zuid-Franse wijnproducenten gerekend. Een en ander wordt bevestigd door reeksen medailles op nationale concoursen, zoals de Vinalies in Parijs en lokale concoursen, zoals van Languedoc-Roussillon, Var en Provence, Gard etc., maar ook vele awards bij de verkiezing van de “100 beste VdP d’Oc” in Nederland en België. Opmerkelijk is dat zowel de witte als de rode wijnen zeer goed zijn en stuk voor stuk “typique”.