Selectie 59: Home run, Zinfandel

Zinfandel is een Amerikaanse wijn / druif met een verhaal. Zinfandel of Zin zoals de Amerikanen zeggen is dé puur Amerikaanse, in dit geval Californische, druif. Komt nergens anders voor. Helaas kwam men er in de jaren ’60 achter dat Zin toch wel erg leek op de Primitivo uit de hak van Italië en op de Plavac Mali uit Kroätie. Na lang DNA-onderzoek is vastgesteld dat Zin en Primitivo hetzelfde zijn en er een verwantschap bestaat met Plavac Mali. Niks puur Amerikaanse druif, maar gewoon meegenomen door immigranten.

Uit nieuwsgierigheid heb ik de Primitivo en de Zinfandel naast elkaar geproefd. Het lijkt inderdaad sterk op elkaar, maar er is toch verschil. Hier manifesteert zich het verschil in klimaat, bodem en uiteindelijk ook de wijnmaker. Wij konden eigenlijk maar moeilijk kiezen. Het is allebei lekker, maar de Italiaanse variant is iets meer “wijn” en de Amerikaanse smaakt iets meer richting Hero vruchtensap. Uiteindelijk heb ik, na vele tegenstrijdige opvattingen van mijn familie en de daarom extra ingeschakelde buurman, toch zelf maar gekozen. En wel op het laatst, tijdens het schrijven van dit stukje, met twee proefglazen voor me, heb ik uiteindelijk voor de Zinfandel gekozen.

De nu afgevallen Primitivo ligt qua gebied en smaak dichtbij de NegroAmaro, die ik al eens heb geselecteerd: dezelfde zondoorstoofde zachtheid. De Zinfandel is toch eigenlijk iets heel anders. Een merkwaardige combinatie van klein rood fruit (aardbeien, kersen) en een afdronk waarin ineens een totaal andere smaak naar voren komt, namelijk van kaneel, tabak en leer. Een wijn met twee gezichten, dus best wel apart. Daarnaast is het natuurlijk gewoon leuk een Amerikaanse wijn in het assortiment te hebben. De Italiaanse Primitivo kan altijd nog.

Bij het proeven noteerden we: partywijn, rood voor beginners, Hero cerise, sangria, iets vanille. Kortom – je begrijpt – veel fruit, zachte tannines en zoals gezegd een aparte afdronk. Maar pas op, hoe vriendelijk ook, de wijn heeft 14% alcohol; limonade is echt wat anders.

Over de wijnmaker en wat de producent van de smaak vindt, kan ik eigenlijk niets vinden. Alleen maar beschrijvingen die volgens mij absoluut niet kloppen. Je zal het met mijn proefaantekeningen moeten doen. Eén tip nog: ‘s zomers zou je deze wijn voor het drinken kunnen koelen.