Selectie 95: Moroki, Marlborough (NZ), Sauvignon Blanc

In de zoektocht naar een fijne Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland ben ik uitgekomen bij een Sauvignon uit het wijngebied Marlborough. Dit gebied ligt op het Noordelijke puntje van het Zuidelijke eiland. Het is het grootste en bekendste wijngebied van Nieuw-Zeeland, waarvan de helft is aangeplant met Sauvignon Blanc. De regio wordt gekenmerkt door een klimaat met veel zon en weinig neerslag. De wijn wordt geproduceerd door een coöperatie van wijnbouwers en distributeurs, werkend met druiven van hoge kwaliteit, afkomstig van verschillende kleine percelen.

De Sauvignons uit Nieuw-Zeeland zijn altijd heel expressief, zowel in geur als in smaak. De typische grassige geur klimt bijna het glas uit. Ik heb deze geselecteerd omdat de geur nog net grassig is en niet is doorgeslagen naar kattenpis- / ammoniak-achtige aroma’s. Bij het proeven noteerden wij een bleekgele kleur, in de geur grassige tonen en lychee. De wijn heeft veel geur en smaak en een licht bittertje in de (vrij lange) afdronk.

Even een stukje van het internet, dan hoor je het ook eens van een ander: “De Moroki Sauvignon Blanc is een stuivende wijn, die vol en sappig smaakt met smaken van passievrucht en citrusfruit. De afdronk is lang. Drink deze wijn op een temperatuur van 8-10°C. De wijn is lekker als aperitief, bij vis, bij schaal- en schelpdieren, bij gerechten uit de Thaise keuken en maaltijdsalades”.