Selectie 96: Luc Pirlet, Pays d’Oc, Cabernet Sauvignon Reserve

Cabernet Sauvignon is een natuurlijke kruising van de druivensoorten Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Na het proeven van verschillende Cabernet Sauvignon wijnen kom je er achter dat er werkelijk niet een hetzelfde smaakt. CS is over het algemeen een stevige rode wijn, maar de smaak loopt uiteen van fruitig tot zwaar met aardse en animale tonen. In mijn hoofd zit dat laatste als norm. Een Amerikaans exemplaar voldeed aan dit beeld, maar was veel te zoet. Andere wijnen waren weer te onrijp of gewoon niet lekker.

Uiteindelijk ben ik blijven hangen bij de Cabernet Sauvignon Reserve van Luc Pirlet, een wijn uit de Franse Pays d’Oc. Stevig en kruidig, maar toch ook met zachte tannines en genoeg fruitigheid. Kersen en een beetje laurier, een warme wijn die goed in balans is. Drinkt makkelijk weg en is een gevaarlijke borrelwijn. Voor je het weet drink je te veel.

De leverancier zegt over deze wijn: “Het Domaine Luc Pirlet is sinds 1995 gevestigd in de Languedoc en is de vleesgeworden droom van Luc Pirlet, naamgever en inmiddels als eigenaar opgevolgd door Christian Cholot, beiden Belg. Langlopende contracten met wijnboeren ter plaatste maken het mogelijk de kwaliteit van de wijnen van wijngaard tot wijn te controleren. De wijnen van Luc Pirlet zijn allemaal goed van kwaliteit en precies passend bij de huidige smaak: fruitig en stevig, vol maar niet zwaar. Deze Cabernet Reserve heeft verleidelijk klein rood fruit, cassis en roostertonen met een klein pepertje. Het doet denken aan Bordeaux, vooral de Medoc, maar deze van Luc Pirlet is een stuk aangenamer geprijsd. Heerlijk bij rood vlees of stevige (Hollandse) kazen”.