Selectie 98: Casato di Melzi, Salice Salentino Riserva

Voor rood heb ik weer eens een aantal Zuid-Itlaiaanse wijnen uit Puglia (de “hak” van Italië) geproefd. Deze wijnen zijn over het algemeen niet duur en worden door vrijwel iedereen gewaardeerd. Een beetje makkelijk scoren dus, maar toch is het goed verschillende wijnen uit de streek naast elkaar te proeven. Vele zijn lekker, maar weinige zijn onderscheidend. Zo proefden wij een Susumaniello. Mooie naam, onbekende druif, maar niet goed genoeg tegenover de uiteindelijk geselecteerde Salice Salentino. Deze wijn lijkt op de 100% Negroamaro die ik al eens eerder heb aangeboden (selectie 4), maar is hier een blend van Negroamaro en een beetje Malvasia Nera (voor de zwoelheid) en is een Riserva die enkele jaren rijping achter de rug heeft.

De wijn heeft een prachtige rode kleur, ruikt naar jam-achtig donker fruit en een beetje laurier en heeft een zwoel karakter. De smaak is vol, met zachte, fluweel-achtige tannines en milde zuren. De afdronk blijft redelijk lang hangen. Lekker bij pastagerechten, gegrild rood vlees, BBQ (als het weer het toelaat) en harde kazen.

De wijn komt van het huis Casato di Melzi van de familie Biscardo, een wijnbedrijf met haar wortels in de Soave streek bij Verona (Noord-Italië). Met 150 jaar ervaring in de familie geven de broers Mauricio en Martino vandaag de dag leiding aan het familiebedrijf. Vanwege zijn expertise wordt Mauricio veelvuldig als consultant door bekende producenten in Italië ingehuurd. Hun wijnen staan bekend om hun goede drinkbaarheid en uitstekende prijs/plezier verhouding.