Selectie 05: Soave

Van de witte wijn die ik voor deze keer heb uitgekozen heeft waarschijnlijk iedereen wel eens gehoord. Het is een witte Soave Classico uit Noord-Italië. Soave is een stadje in de regio Veneto, vlakbij het Gardameer en de operastad Verona.
De Soave kan worden gemaakt van een mix van garganega, trebbiano, chardonnay en/of pinot blanc druiven. De kwaliteitsverschillen tussen de Soaves zijn groot. Soms is het een dun vlak wijntje, soms het tegenovergestelde. Door de grote vraag sinds de 70-er jaren is het wijnbouwareaal van Soave sterk uitgebreid. Niet altijd met succes. Het oorspronkelijke gebied wordt aangeduid als Soave Classico, maar ook dat zegt niet altijd iets over de kwaliteit.

 

De Soave die ik op de kop heb getikt is van Zenato, een met prijzen overladen familiebedrijf, waarvan je bijna blindelings wijn kan kopen. Het betreft hier een Soave Classico 2015, gemaakt van 70% garganega voor de frisheid en 30% chardonnay voor de rondheid. De wijn is afkomstig van een speciale wijngaard van bijzondere kwaliteit (een cru), genaamd Vigneto Colombara en stijgt uit boven de gewone Soave.
Deze witte Italiaanse klassieker past goed bij het seizoen dat we tegemoet gaan (net zo als de door mij deze keer uitgekozen rode wijn). Nu het buiten frisser wordt, mag de wijn wel wat minder fris en wat voller. Ik ruik bij deze wijn verfijnde aroma’s van rijpe appel en een vleugje anijs. Ik proef een volle en zuivere wijn met milde zuren en een lange afdronk. Op mijn proefnotitie staat “lekker”; hoe eenvoudig kan het zijn. Een wijn voor bij primi piatti, vis en wit vlees, met name voor bij de vollere smaken zoals van gegrilde gamba’s, forel  of pasta met een romige saus.