Selectie 06: Aglianico

De rode wijn die ik deze keer heb uitgekozen, is een tamelijk onbekende Italiaanse wijn, de Aglianico del Vulture (spreek uit: alli-aa-nie-koo). Nooit van gehoord toch. Ik ook niet, tot ik het nieuwe hippe wijnboek Wine Folly (een aanrader) las. Daarin wordt de Aglianico beschreven als een Italiaanse klassieker met een stevig profiel en dat klopt! En dat past, denk ik, wel bij het seizoen dat we tegemoet gaan.
Ik heb de wijn gelijk maar eens zelf uitgetest en vervolgens bij een proeverij. Daar werd hij door de roodliefhebbers gelijk als een smakelijke en sappige, maar best wel stevige wijn omarmd.
De Aglianico druif wordt voornamelijk verbouwd in Basilicata. Dit is een regio van Italië, gelegen ten Zuidoosten van Napels, die te positioneren is als de wreef van de laars. De totale aanplant is zo’n 10.000 hectare, wat weinig is (bijvoorbeeld een andere stevige rode, de Syrah, is goed voor 185.000 hectare). De beste Aglianico’s zijn de Vultures. Deze komen uit een areaal van 1200 hectare gelegen op zo’n 600 meter hoogte op de hellingen van de uitgedoofde vulkaan Monte Vulture. Deze wijn heeft als enige in de Basilicata de DOC-status.


De fles die ik aanbied komt van Vigneti del Vulture, onderdeel van Farnese Vini, een groep die is gericht op het vermarkten van Zuid-Italiaanse wijnen met een goede prijs/kwaliteits-verhouding. Alle wijnen van Vigneti del Vulture heten Pipoli. Geen flauw idee waar dat voor staat, maar het klinkt goed: “even een pipolietje weghalen”. De wijn is uit het oogstjaar 2014 en is nu al voldoende gerijpt (maar je gerust ook nog wel twee, drie jaar bewaren), ruikt lekker naar zwart fruit (zwarte kersen en bramen), is stevig van karakter, maar heeft een zachte soepele smaak. De Wine Spectator kende in 2016 aan het oogstjaar 2013 van deze wijn 89 punten van de 100 toe.
De wijn drinkt lekker weg voor het eten met een plakje salami of zo en is, zoals de Duitsers het zeggen “zum genießen” of zoals de Fransen het nog veel beter zeggen een “vin de contemplation”. Bij het eten liggen de combinaties met rood vlees, gerookt vlees, wild en rijpe harde kazen voor de hand.